Oecumenische Basisgemeente Apeldoorn



Jij en Ik

Wie ben ik, wie ben jij?
Wie / wat zijn we samen?

6 oktober 2013

Openingslied: Ik wens jou vrede, gegroet ben jij ...

Welkom en Mededelingen

Ontsteken van de Paaskaars

We steken nu de paaskaars aan, het licht van de brandende kaars als symbool van de Eeuwige. Het licht als symbool van zijn aanwezigheid in ons. Jij licht in mij waarover we hierna zullen zingen.

...

Op de voorkant van de liturgie staat een kopie van het bekende schilderwerk van Leonardo da Vinci: de mens van Vitrusius. Hij verbeeldt hierin een man met, naar zijn visie, nagenoeg perfecte lichaamsverhoudingen. Het perfecte hierin is dat al het evenwicht in de natuur dat met het getal phi wordt aangegeven, ook terug te vinden is in zijn geschilderde mens. Een mooie parallel met het evenwicht dat Paulus voor ogen heeft als hij zijn brief aan de christenen van Korinte schrijft.
We lezen bij Paulus in zijn eerste brief aan de christenen van Korinte over de vele verschillende gaven die mensen kunnen hebben. En over de ene geest die deze gaven uitdeelt. Over de verschillende dienende taken die de mens kan verrichten en de ene heer die gediend wordt. Zo heeft iedereen uit een mensengemeenschap zijn eigen talenten. Talenten die de mensengemeenschap zouden moeten dienen.
Paulus houdt de christenen van Korinte een beeld voor en schrijft daarin over het lichaam en de verschillende lichaamsdelen. In deze viering vragen we wie jezelf bent in dat lichaam, wie is de ander en wat verbindt ons?
We kijken naar binnen én naar buiten ons. We zijn stil. We laten wat van ons horen. We zingen. We luisteren. We komen in beweging.

Lied: Jij licht in mij

Lezing van uit de eerste brief van Paulus aan de christenen van Korinte: 12, 14-22.

Jij en ik. Voordat een mens de andere mens ontdekt is er die andere grote ontdekking. Je eigen bestaan, het eigen ik. Alleen al het kunnen opstaan, je benen en armen gebruiken, ogen en oren, proeven eten en ruiken. Als je het opgroeien van je kleinkinderen observeert zie je hoe een kind van elk stapje in die ontwikkeling geniet.
De apostel Paulus kijkt naar het lichaam en ontdekt er een eenheid in. Hij vergelijkt het lichaam met een gemeenschap. Overal waar mensen elkaar vinden in een vorm van samen, daar zijn er die vooral hun handen gebruiken, ze houden van aanpakken, ze steken de handen uit de mouwen. Anderen gebruiken hun benen, ze gaan op zoek of op verkenning of lopen zich de benen uit het lijf voor een ander. Er zijn er die goed kunnen luisteren, of kijken.
Zo kun je luisteren naar dat beeld van het lichaam: wie ben ik in de samenleving, op mijn werk, in de familie, in de basis? Jij en ik? Eerst even naar het ik…..

…Immers, een lichaam bestaat niet uit één deel, maar uit vele.
 Als de voet zou zeggen: ‘Ik ben geen hand, dus ik hoor niet bij het lichaam, ‘hoort hij er dan werkelijk niet bij? En als het oor zou zeggen: ‘Ik ben geen oog, dus ik hoor niet bij het lichaam, ‘hoort het er dan werkelijk niet bij? Als het hele lichaam oog zou zijn, waarmee zou het dan kunnen horen? Als het hele lichaam oor zou zijn, waarmee zou het dan kunnen ruiken? God heeft nu eenmaal alle lichaamsdelen hun eigen plaats gegeven, precies zoals hij dat wilde. Als ze met elkaar slechts één lichaamsdeel zouden vormen, zou dat dan een lichaam zijn? Het is juist zo dat er een groot aantal delen is en dat die met elkaar één lichaam vormen. Het oog kan niet tegen de hand zeggen: ‘Ik heb je niet nodig, ‘en het hoofd kan dat evenmin tegen de voeten zeggen. Integendeel, juist die delen van het lichaam die het zwakst lijken zijn het meest noodzakelijk …

Wie ben ik?

Hier staat een lichaam getekend. Als ik ieder zou vragen wie ben je in dat lichaam? Dan ga je al heel snel aan het denken. Maar als je in dit lichaam rond loopt dan komen er andere mechanismen in werking. Het kan zijn dat je intuïtie je dan gaat helpen. Het helpt ook om heel dicht bij jezelf te blijven. Dus gewoon rondlopen. Maar wel in stilte, om je innerlijk een kans te geven ; Geen paniek van ik zou niet weten waar… Vertrouw op je lichaam. Het brengt je gewoon naar de goede plek. Zo ga je alle plekken van het lichaam verkennen en tenslotte terecht komen bij dat ene lichaamsdeel. Niet denken: Ik kan overal wel gaan staan. Maar: op dit moment van mijn leven… nu in deze situatie heb ik vooral iets met dat deel…..Neem de tijd. En niet teveel denken…

Wie is de ander?

Je staat op je plek. Was het moeilijk niet teveel te denken? Waarom? Was het moeilijk zoeken? Twijfel tussen keuzes? Hoe voelde dit rondlopen? [ enkele reacties ]
Je staat op je plek en anderen staan bij jou in de buurt. Ga met de andere handen of benen of ogen of orgen bij elkaar zitten en wissel uit waarom je staat waar je staat….

Wie of wat zijn we samen?

Er is iets in het lichaam van de basis wat ons verbonden houdt. Er is iets in de samenleving wat ons bij elkaar houdt. Het is het zenuwstelsel van het lichaam… het is het bloed en het leven wat de lichaamsdelen voedt en met elkaar verbindt

Lied: Ubi caritas

Inleiding op breken en delen

Vandaag willen we in deze viering met zijn allen brood breken en samen met druivensap aan elkaar delen.
Brood en druivensap staan hierbij voor alles waarmee de liefde tussen mensen gevoed kan worden. Liefde heeft met delen te maken. Je deelt in elkaar´s blijdschap, je deelt in elkaar´s verdriet, je bent er voor elkaar.
Wil je met anderen kunnen delen dan moet je breken, moet je je losmaken van alles waar je aan gehecht bent. We zongen het al: Als ik mij vast wil klampen aan mens, aan stof, idee, maak jij mij zachtjes los, ……
Daarom breken en delen wij vandaag. Om bereidheid tot jezelf geven te oefenen, maar net zozeer om je open te kunnen stellen om te kunnen ontvangen.
Telkens als we het brood breken en samen met de druivensap delen worden we even een. Eén geheel van mensen die open staan voor elkaar, die samen op weg zijn naar een samenleving waar de liefde tussen mensen een vanzelfsprekendheid is.
Dit breken en delen doen we op voorbeeld van iemand die ons leerde bidden: Onze vader ….

Lied: Onze Vader (Taize)

Breken en delen van brood en wijn

De “handen” worden uitgenodigd te helpen bij het delen en ieder wordt gevraagd een kring te vormen.

Stilte-moment

Er is een wonder in dat lichaam wat wij samenleving noemen: mensen die naar elkaar omkijken ; zorg en aandacht zonder te kijken naar kosten of moeite. Een wonder om even bij stil te staan…

pianomuziek

Er is een wonder in het lichaam dat wij de basis noemen.. mensen die om elkaar geven… echte zorg en aandacht… mensen die voor koffie zorgen.. een vieringenlijst… het epistel…. Het na-de-pauze-gedeelte. Verbondenheid met de andere kerken (doopsgezinde kerk) Een wonder om bij stil te staan. …

pianomuziek

Slotwoord

Wij zijn nu bijna aan het einde van deze viering. We hebben ons bezonnen op wie we zijn, wie de ander is, wie of wat we samen zijn. Samen hebben we gebroken en gedeeld. Samen zijn we een ogenblik één geweest.
Dadelijk gaan we weer naar huis. Ieder van ons gaat weer verder op zijn eigen levenspad. Maar we kijken uit naar het moment dat onze paden elkaar weer kruisen en dat we elkaar weer ontmoeten.
Aan de 7e-eeuwse monnik St Patrick wordt een zegenbede toegedicht die wordt uitgesproken als mensen afscheid van elkaar nemen, als ze op reis gaan. Voor ons vandaag, wanneer we weer op pad gaan, een toepasselijke bede.
We wensen elkaar toe dat ons levenspad verlicht zal zijn, dat we altijd de wind in de rug mogen hebben, dat de zon warm op onze gezichten mag schijnen, dat een milde regen op onze akkers zal vallen en tot het moment dat we elkaar weer zullen zien, dat Hij ons in zijn handen mag houden: dat God ons mag houden in de palm van zijn handen.
Het koor wil dit nog een zingend benadrukken.

Gezongen zegen

Mag de weg verlicht zijn om jou te ontmoeten,
mag je de wind altijd mee hebben.
Mag de zon warm op je gezicht schijnen.
Mag de regen mild op je velden vallen
en tot wij elkaar weerzien
mag Hij je in zijn handen houden,
mag God jou houden in de palm van zijn handen.

We zegenen elkaar


Home

Indien u op de hoogte wil blijven van de activiteiten van onze oecumenische basisgemeente kunt u zich abonneren op onze digitale nieuwsbrief.
Stuurt u dan een e-mail naar: info@oecumenische-basisgemeente-apeldoorn.nl

Bijgewerkt: 6 november 2013