Oecumenische Basisgemeente Apeldoorn

Basisvergaderingen

De Oecumenische Basisgemeente Apeldoorn komt ook iedere maand bij elkaar voor de basis-vergadering. Daarin worden huishoudelijke zaken besproken, maar ook thema’s die in de eigen gemeente of in de actualiteit spelen. Zo praten we over liturgievernieuwing, godsbeelden, maar ook over oorlog en vrede, armoede en gerechtigheid.

Hieronder zijn de onderwerpen aangegeven die in de voorgaande basisvergaderingen aan de orde zijn geweest.

November 2024

In het kader van De Groene Hoed is er een themafilm met een maaltijd en nagesprek.

Oktober 2024

Wat doen wij als wij vieren?

We gaan met elkaar in gesprek over onze vieringen. Elke maand komen we samen om te vieren. Door de jaren heen veranderden de vieringen voortdurend, van vorm, van inhoud, van liedkeuze. Het mooie is dat elke voorbereidingsgroep vrij is om te doen wat zij wil. Is er in al die verscheidenheid ook een rode draad te ontdekken? Vieringen kunnen je hart raken, je hoop en/of je geloof versterken, de gemeenschap sterker maken.

September 2024

Mlango Farm

Els Breet komt vertellen over haar werk in Kenia. Els runt Mlango Farm, een educatieve boerderij net buiten Nairobi, met werkgelegenheid voor 80 mensen uit het dorp. Scholen en andere groepen worden verwelkomd op de Mlango Farm om te leren over de oorsprong van voedsel, de zorg voor de natuur en duurzaam leven.

Mei 2024

We eten gezamenlijk in De Herberg.

April 2024

Boekbespreking aan de hand van 2 boeken: De perfecte storm van Jan Rotmans en Niet het einde van de wereld van Hannah Ritchie.

We bespreken het boek “De perfecte storm” van Jan Rotmans. Op zoek naar een nieuwe balans. Hoewel wij als mensheid lang niet hebben gedaan wat nodig is, is Rotmans toch optimistisch. In het boek draait het niet alleen om het rationele gevoel, maar ook om spiritualiteit, wijsheid en hoop.
We lazen ook het boek “Niet het einde van de wereld” van Hannah Ritchie. Een schitterend hoopvol boek, precies wat we nu nodig hebben. Voel je je angstig en machteloos over de toekomst van de planeet? Dit boek laat je op een andere manier naar de klimaatcrisis kijken.
In het boek van Maarten Boudry “Als we het hoofd koel houden” schrijft hij: Door je te verdiepen in oplossingen word je van een hulpeloze pessimist een ongeduldige optimist. Genoeg stof tot nadenken.

Maart 2024

Samenstellen vieringenlijst seizoen 2024/2025

In vier stappen stellen we met elkaar de vieringenlijst samen voor het komende seizoen. Iedereen wordt uitgenodigd om daarvoor voorstellen te doen (stap 1). Deze moeten voor 1 maart per email worden toegestuurd. Je kunt daarbij alle kanten op: maatschappelijke onderwerpen, religieuze of bijbelse thema’s, pastorale thema’s, lievelingscitaten, enzovoort. In de basisvergadering worden alle ingezonden onderwerpen kort gepresenteerd en besproken. Vervolgens gaan we in een democratische peiling na welke thema’s het meest gewenst zijn voor de vieringlijst van volgend jaar (stap 2). Op grond van de gemaakte keuzes gaan twee of drie mensen uit ons midden een jaarplanning maken (stap 3), die vervolgens kan worden vastgesteld op de basisvergadering van 19 april (stap 4).

Februari 2024

Dit boek verdient een podium

Van alle boeken die je las, is er vast één dat je aan het denken heeft gezet, je ontroerde, je heeft laten lachen, je op een andere manier naar de wereld heeft doen kijken. Een boek dat je al lang geleden las of misschien wel deze week. We vragen je dat boek mee te nemen om er in een kleine groep over te vertellen.
“Boek zoekt lezer” Er is ook gelegenheid om een boek te ruilen of weg te geven. Er staat een tafel klaar, waarop deze boeken neergelegd kunnen worden. Maak een ander en jezelf blij met een boek.

Januari 2024

Het stond in de krant!

Bij alle berichten die je in de krant leest kan er zomaar een bericht zijn waar je mee blijft rondlopen omdat het je raakt in positieve of negatieve zin. Wij vragen jullie om die krant of dat krantenartikel mee te nemen om daarover na de pauze in kleine groepjes te praten.

December 2023

Wat is jouw persoonlijk Kerstverhaal?

Wij nodigen jullie uit om iets te vertellen over “jouw persoonlijk kerstverhaal”. Is er een tastbaar iets wat je altijd met Kerst doet – of in huis hebt? Iets waar een bijzonder verhaal aan zit of iets wat je gewoon mooi of leuk vindt om over te vertellen of te laten zien? Neem het mee en deel je verhaal met ons. Wij komen ook met een verhaal en samen met jullie inbreng maken we er iets moois van.

November 2023

In het kader van De Groene Hoed is er een themafilm met maaltijd en nagesprek.

Oktober 2023

Verkiezing

We praten met elkaar over de komende Tweede Kamerverkiezingen, met als invalshoek de passages in verkiezingsprogramma’svan politieke partijen over migratie, asiel- en vluchtelingenbeleid. Wie krijgt jouw stem op 22 november? Vijf mensen uit onze basisgemeente hebben van een aantal partijen de verkiezingsprogramma’s bestudeerd. Met name wat daarin te vinden is over migratie. Het zijn de VVD, PVV, BBB, NSC, GL/PvdA. Per partij wordt een samenvatting van hun bevindingen gepresenteerd gevolgd door een korte samenspraak met de vergadering.

September 2023

Buddy-to-Buddy

’Eén persoon kan waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan’ Buddy-to-Buddy-project Apeldoorn. In dit project trekken mensen die naar Nederland zijn gevlucht vier maanden op met een inwoner van Apeldoorn. Op deze manier wordt het sociale isolement van de nieuwkomer doorbroken en worden Apeldoorners betrokken bij de integratie van vluchtelingen. Dieuwke de Boer zal ons er meer over vertellen. Dieuwke is coördinator bij het Buddy-to-Buddy project in Apeldoorn.

Mei 2023

Samen eten

De laatste basisvergadering van dit seizoen vindt plaats in De Herberg. Na het huishoudelijk deel van de vergadering zullen we samen een maaltijd houden. Er is geen na-de-pauze onderwerp, maar korte bijdragen in de vorm van gedichten of liederen tijdens of na de maaltijd zijn van harte welkom.
Ellen heeft gekookt en legt uit wat we gaan eten. Tijdens het eten worden vele gesprekken gevoerd. De stemming zit er goed in.

April 2023

We staan stil bij het overlijden van Huub Oosterhuis en Douwe Brandsma.

Beiden speelden een grote rol bij het ontstaan van de basisbeweging. Huub op landelijk niveau. Douwe op lokaal niveau. We starten met een rondje over de betekenis van het leven en werk van Huub Oosterhuis.
Na dit rondje herdenken we Douwe. Joop heeft een filmcollage gemaakt van foto’s die hij vond in het digitaal archief van Douwe. Ze zijn gemaakt op zijn 80e verjaardag die met ons werd gevierd in De Herberg.
Tot slot kijken en luisteren we naar twee liederen. Het eerste lied “Wat ik gewild heb” werd door ons gezongen bij de afscheidsviering van Douwe. Het tweede lied is het laatste waarvan Huub Oosterhuis de tekst heeft gemaakt en heet “Het lied van de zevende dag”. Tjeerd Oosterhuis heeft de muziek gecomponeerd. Bij de afscheidsviering is dit door Trijntje Oosterhuis gezongen.

Maart 2023

Persoonlijk

Een van ons neemt ons mee in zijn reis, waarin geloof, religie en inspiratie een belangrijke rol spelen. Ook bij hem veranderde zijn kijk op deze zaken door de jaren heen. Wat zorgde daarvoor, en waar kwam hij uit?

Februari 2023

Vieringen

Omdat de werkgroep Vieringen niet op volle sterkte is, werken we in de basisvergadering samen aan de nieuwe vieringenlijst.
Gesprek over vieren in onze basisgemeente. Wat beleef je er aan? Wat verwacht je ervan? Wanneer inspireert een viering jou? Mis je iets? Presentatie van de ingediende thema’s en door stickertjes te plakken wordt duidelijk over welke thema’s wij in het nieuwe seizoen graag willen vieren.

Januari 2023

Bedreigde democratie

“We leven in een tijd van reactie, verrechtsing. Het lijkt er op dat steeds meer autocraten (en theocraten) aan de macht komen. Het democratisch bestel zit zodanig in elkaar dat het zichzelf kan uitschakelen: als maar voldoende mensen democratisch een autocraat aan de macht helpen, kan die vervolgens de democratie om zeep helpen. Toch lijkt democratie, zoals het woord zelf aangeeft, de enige belangrijke staatsvorm te zijn, waarin het volk kan worden gehoord en (een zekere mate van) macht heeft. Daarom moeten we er zuinig op zijn.” Dit schreef Frits Feldbrugge vorig jaar in Epistel. Vanmiddag gaan we er met elkaar over in gesprek.

December 2022

Verlangend naar licht

Wij leven in de adventstijd, in afwachting van het licht in de duisternis. ‘Verlangen naar licht’ is het onderwerp na de pauze. Wij vragen je om een gedicht, een verhaal, een lied, een beeld of wat dan ook in te brengen. Duik in je boekenkast, knip dat ene treffende citaat uit de krant, laat je liefste beeld van ‘licht’ zien, vind dat verhaal terug dat voor jou zo vaak de komst van het licht belichaamt.

November 2022

In het kader van De Groene Hoed is er een themafilm met maaltijd en nagesprek.

Oktober 2022

De verloren zoon

Wij kijken samen naar een EO uitzending uit de reeks Lazarus. Aan de hand van het beroemde schilderij “De verloren zoon” spreekt Marleen Stelling met Nicolaas Veul. Hij is programmamaker en presentator bij de VPRO. Wat raakt hem in het verhaal van “De verloren zoon”? Nicolaas Veul zag zijn vader jarenlang niet. De breuk was moeilijk maar ook belangrijk om zijn eigen pad te vinden. Hij vertelt erover in deze uitzending en het verhaal komt tenslotte tot leven in een tableau vivant. Voorafgaand aan de uitzending wordt het ver haal van “de verloren zoon” voorgelezen.

September 2022

Vrijheid

Het denken over het thema Vrijheid lijkt voorbehouden te zijn aan rechts georiënteerde partijen. Toch is het zinvol dat ook links zich bezig houdt met dit thema. Zeker in de actualiteit van te nemen maatregelen m.b.t. de klimaatcrisis. Hoe gaan politiek en maatschappij om met collectiviteit en met individuele vrijheden? Verslaggever Jelmer Mommers van De Correspondent had een interview met historicus Annelien de Dijn. Zij schreef het boek Vrijheid. Een woelige geschiedenis.
In het interview gaat het o.a. over de historische redenen waarom links in het verleden huiverig was voor dit thema. Maar ook meer algemene achtergronden over vrijheid, zoals de uitspraak van Franklin D. Roosevelt: ‘Ware individuele vrijheid kan niet bestaan zonder economische zekerheid en onafhankelijkheid’ en ‘Behoeftige mensen zijn geen vrije mensen.’ We laten de belangrijkste fragmenten uit dit interview horen. Daarna gaan we onderling in discussie aan de hand van enkele inleidende vragen.

Augustus 2022

Oorlog

Er is elke dag veel ander nieuws, maar het is een feit dat het nog steeds oorlog is in Europa. Deze heeft enorme gevolgen. Ten eerste voor de Oekraïners, gevlucht of nog steeds verblijvend in hun land in oorlog. Voor de Russen, die de economische gevolgen elke dag aan den lijve ervaren. Voor de duizenden soldaten die voor hun bazen hun leven moeten wagen en kunnen verliezen. Voor ons Europeanen, die de gevolgen van oorlog en sancties in onze portemonnee voelen. En in onze harten. De enige partij die garen spint bij de oorlog is de wapenindustrie.
Dit is de gelegenheid om met elkaar te spreken over wat deze oorlog voor ons betekent, wat het met ons doet. Met onze gedachten en idealen rond oorlog en vrede. Met ons denken over de toekomst. Met ons hoofd en met ons hart. Zijn er in de media geluiden waarbij je je thuis voelt, die verwoorden wat jij denkt? Volg je de oorlog nog, of ben je ermee gestopt? En, misschien wel de moeilijkste vraag: wat kunnen wij bijdragen aan vrede?

Mei 2022

Film over regeneratieve landbouw en de strijd tegen klimaatverandering en voor het behoud van de planeet.

April 2022

Mlango Farm

In 2007 begonnen Els Breet (dochter van Jan en Geertje Breet) en haar partner Kamande met hun Mlango Farm, op 1 uur rijden van Nairobi, Kenya. De vruchtbare maar verwaarloosde landbouwgrond van Mlango Farm is sinds hun komst gekapt en beplant met fruitbomen en groenten. Een bijzonder mooi project van voedsel verbouw, werk en scholing voor lokale bewoners. In december j.l. was Geertje, samen met dochter Annemarie, op bezoek. Aan de hand van een promotie filmpje en foto’s zal Geertje ons vertellen over dit mooie project.

Maart 2022

‘Leve het rumoer! Leve ons verschil van mening!’

Woord en weerwoord, spraak en tegenspraak: het is goed om met elkaar van mening te verschillen en daarover het gesprek aan te gaan. In onze tijd gaat het vaak over corona, de maatregelen en het afzien van rechten. In de samenleving werd daar volop over gesproken en geschreven. In onze basisgemeente leek het geen thema. Klopt dat? Of zwegen tegenstemmen omdat de heersende opvattingen te sterk waren? Er zijn nog veel meer voorbeelden waarin verschil van mening speelt. Het thema is besproken naar aanleiding van de Abel Herbzerglezing van Femke Halsema met als titel ‘Leve het rumoer, leve ons verschil van mening!’.

Januari 2022

Wat houdt ons bezig in deze roerige tijd?

Online vertellen we elkaar onze ervaringen van de afgelopen periode, tijdens corona.

December 2021

Onze basisgemeente?

In kleine groepen praten we over de onderstaande vragen:
Hoe ziet de basisgemeente waar jij in deze leeftijdsfase lid van zou willen zijn er uit? Is het goed zoals het is of kan het anders / beter?
Hoe denk je over de balans tussen wat we willen en verwachten aan de ene kant en wat we kunnen aan de andere kant? Is het goed zoals het is of kan het anders / beter?

November 2021

In het kader van De Groene Hoed is er een themafilm.

Oktober 2021

Werkgroep na-de-pauze

Nu ligt er veel druk op de werkgroep voor een Na de Pauze onderwerp, dat is voor ons als werkgroep niet haalbaar. We zoeken naar een weg waarbij we meer met elkaar “Na de Pauze” vorm kunnen geven en in gesprek gaan.
Ieder van ons heeft wat te vertellen… Wat houdt jou bezig? Actualiteit uit de krant? Wat inspireert jou? Je hobby? Waar wordt je warm van? De één heeft een luchtig verhaal, de ander een dieper thema, alles mag, alles kan.
Hierover willen we graag met allen van gedachten wisselen.

September 2021

Nu de coronacrisis voorbij is, kan onze basisgemeente langzaam aan weer op gang komen. In de afgelopen tijd is een aantal onderwerpen blijven liggen. Die kunnen we nu oppakken. In de basisvergadering van september maken we hier een begin mee.
Het gaat om:
1. Basisvergadering naar de middag?
2. Locatie van de basisvergadering
3. Epistel voortaan digitaal?

Mei 2021

Online bijeenkomst over troosten, wat is het niet? Troosten is niet: verdriet toedekken. Het is niet iemand sussen opdat hij of zij zo vlug mogelijk ophoudt met huilen zodat je van dat gehuil af bent. Het is niet met je eigen verdriet komen aanzetten om het verdriet van de ander te relativeren. Het is niet zelf bepalen hoe de ander zich moet voelen. Het is niet gauw zelf het gemis bij de ander opvullen. Dat is allemaal schrale troost. Dat is het allemaal niet. Wat is het dan wel?

April 2021

Online bijeenkomst met als thema waar je hop hoopt, terugkijken op de paasviering 2021.

Maart 2021

Online bijeenkomst over de recente Tweede Kamer verkiezingen.

Februari 2021

Online bijeenkomst met als thema het ABC van de basisgemeente.

Januari 2021

Online bijeenkomst over meeleven binnen (en buiten) de basis.

December 2020

Zoem je zin!

De basisvergadering deze keeer wordt een zoom-vergadering. Er staat één punt op de agenda: het geplande na-de-pauze-onderwerp ‘de zin van…’ De Doopsgezinde Kerk is tot 1 januari gesloten, behalve voor vieringen. Op 8 december besluit de kerkenraad van de doopsgezinden of het gebouw wellicht eerder open kan. Dat leidt nu tot de beslissing van de coördinatiegroep om de basisvergadering van december fysiek af te gelasten en digitaal te organiseren.
Een groot voordeel is dat het geplande na-de-pauze-onderwerp ‘de zin van…’ zich daar uitstekend voor leent. ‘De zin van…’ is een rubriek in Trouw, waarin mensen vertellen welke zin of uitspraak hen inspireert, bemoedigt, verder helpt. In coronatijden, en in andere tijden. Tijd voor een positieve sessie! Inspireer andere basisleden, laat je inspireren door andere basisleden!
Het gaat zo:
• Heb jij zo’n inspirerende zin en wil je meedoen aan de zoomvergadering, meld je dan voor 8 december aan.
• Heb jij zo’n zin niet en wil je toch meedoen aan de zoomvergadering, meld je dan ook aan.
• Wij maken zoomgroepen van maximaal 8 personen. Zo blijft het voor iedereen werkbaar en overzichtelijk.
• Tijdens deze zoomsessie maken we een rondje en vertelt iedereen haar of zijn zin, met een toelichting. Daarna kunnen de andere aanwezigen vragen stellen, reageren, verder praten. Het duurt zolang als het duurt.
• Heb je geen zin, maar wil je liever een muzikale bijdrage leveren? Ook fijn! Fluit, strijk, speel, blaas, speel op welk instrument dan ook voor een muzikaal intermezzo.

November 2020

Musicians without Borders

Pieter Kat, lid van de Doopsgezinde Gemeente, komt ons vertellen over Musicians without Borders, een project waar hij al lang intensief bij betrokken is.
Het leven van kinderen op de West Bank in Palestina is vaak uitzichtloos. Het geweld heeft een enorme invloed op het leven van deze kinderen. Zij verlangen naar een leven zonder angst, zonder voortdurende dreiging. Ook zij willen leven met hoop voor de toekomst.
Musicians without Borders heeft een gevarieerd muziekprogramma voor deze kinderen: “Palestine Community Music”. Hiermee startten ze in 2008. Lokale jongeren, leraren en maatschappelijk werkers worden getraind om de veerkracht van de kinderen te vergroten, een cultuur van geweldloosheid te bevorderen, om de kinderen het gevoel te geven weer even gewoon kind te zijn. Duizenden kinderen en families in vluchtelingenkampen, scholen, ziekenhuizen, weeshuizen en in geïsoleerde dorpen worden zo bereikt. Veel aandacht is er ook voor kinderen met beperkingen. De documentaire “Little stars of Bethlehem” gaf een indrukwekkend beeld over een groep kinderen die op de Cello Biënnale in Amsterdam mochten optreden.

Oktober 2020

Institutioneel racisme in Nederland. Wat is het, waar zit het en wat kun jij er aan doen?

Opeens duikt de term institutioneel racisme of systemisch racisme overal op. Er is al veel overgeschreven en gesproken sinds de ‘Black Live Matters’ demonstraties na de gewelddadige dood van George Floyd. In Amerika, in andere landen, en ook in Nederland.
Racisme gaat over het idee dat de ene etnische groep superieur is aan de andere. Een deel van het racisme in Nederland is simpel te herkennen. In stadions, op straat, in spraak- gebruik, of in het gebruik van zogenaamde ‘grapjes’. Institutioneel racisme is subtieler. Het is racisme dat onbewust in de structuren van onze samenleving zit gebakken. Het gaat in dit geval om gekleurde mensen die te maken krijgen met een vanuit de slavernij-achtergrond in onze cultuur ingeslopen stereotype kijk op donkere mensen. Het gaat dan vaak over de systematische uitsluiting en/of discriminatie van groepen op basis van geschreven maar vooral ook ongeschreven regels, tradities, gedrag en omgangsvormen. Een vrij breed palet aan mogelijkheden, kortom. Je vindt institutioneel racisme in Nederland onder meer op onze huizenmarkt, in onze taal, tradities, sollicitatieprocedures en politiekorpsen. Waar hebben we het dan over? Wíj zijn toch niet racistisch?
Niet bewust misschien, maar hebben we misschien een blinde vlek waar we eens naar zouden kunnen kijken? Hoe zit het met onze eigen (vaak onbewuste of goed bedoelde) houding, die door ‘zwarte’ mensen als kwetsend kan worden ervaren? Het subtiele institutioneel racisme zit hem in het bezigen van woorden die in het verleden al gebruikt werden om ‘de ander’ aan te duiden, iemand die als minderwaardig werd beschouwd. Woorden als ‘neger’ bijvoorbeeld. Sinds het n-woord vanaf de 17e eeuw door witte mensen werd gebruikt om tot slaaf gemaakten mee aan te duiden, kreeg het een andere lading. Misschien voelen wíj die lading niet meer, maar onze gekleurde medemensen wèl.Laten we ook vooral luisteren hoe het voor hèn is om te leven in een maatschappij, waar onder de oppervlakte institutioneel racisme een grotere rol speelt, dan wij soms denken.
Het is een lastig onderwerp. Het gaat niet zozeer over goed of fout. Maar meer over bewustwording en luisteren naar elkaar. En naar elkaars pijn. En om te durven kijken naar onze eigen onbewuste blinde vlek.
Literatuur: o.a. Anousha Nzuma: Hallo, witte mensen; Gloria Wekker: Witte Onschuld; Robert Vuistje: Maar waar kom je vandaan? Hand-out 19-09-20. 2of3 bij EEN : Maatschappelijk Atelier.

September 2020

Reacties en gedachten bij de Coronapandemie

Met behulp van teksten die in verschillende Episteletjes werden opgenomen gaan we aan de praat over de periode die nu achter ons ligt: welke verrassende nieuwe mogelijkheden bood deze periode voor ons, voor onze relatie met anderen en onze relatie met de aarde, het milieu? We waren niet alleen geschrokken en bezorgd. Er was ook hoop op veranderingen ten goede. Eindelijk! Corona bood ook kansen!
Een aantal tekstfragmenten worden rondgedeed om het gesprek op gang te brengen. Er staan in de E-pisteletjes nog veel meer inspirerende teksten die de moeite waard zijn. Bij enkele teksten zijn ook nog een paar vragen opgenomen. Door onderlinge uitwisseling van de antwoorden kunnen we er een boeiende avond van maken, dankzij Corona.

Augustus 2020

Drie onderwerpen

Vrienden van de basisgemeente;
Tterug- en vooruitblik op de basisgemeente in de afgelopen tijd;
Epistel, redactie en bezorging.

Maart 2020

Psychiater Dirk de Wachter over ‘Engagement’, een verhaal over zingeving en verbondenheid voor ons allemaal.

Hij is een graag geziene gast in de media en als hij ergens spreekt, is de zaal stijf uitverkocht: we hebben het hier over de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter. Zijn boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’ waarin hij, op een rake manier, uiteenzet waarom we niet moeten streven naar geluk, maar naar zingeving en verbondenheid.
Tegenlicht-redacteur Tom Reijner reisde af naar het Vlaamse Kortenberg voor een gesprek in zijn behandelkamer in het psychiatrisch ziekenhuis aldaar. Want hoewel De Wachter zich graag mengt in het publieke debat, is hij vooral psychiater. En zo beziet hij de wereld ook. We lopen vast: in het consumentisme, in de klimaatproblematiek, maar ook psychiatrisch. Mensen vallen buiten de boot. ‘Doe iets, voel je betrokken. Het zal je een fijner gevoel geven.’ We gaan luisteren naar een interview met een bevlogen mens, met een positieve boodschap voor een wereld in verwarring.

Februari 2020

Poëzie en muziek van Leonard Cohen. Titel: ‘Van Suzanne tot Thanks for the Dance’.

Ieder van ons kent wel het lied ‘Suzanne’ van Herman van Veen, dat een variatie is op de ‘Suzanne’ van Leonard Cohen. Oorspronkelijk een dichter, ontwikkelde hij zich in de 60-er jaren als zanger. Zijn songs pasten in die tijd van vrije liefde en flower-power. Toch is zijn joodschristelijke achtergrond dan al merkbaar en in latere teksten ook de invloed van een 7-jarig verblijf in een boeddhistisch klooster. Van hem zijn indringende, poëtische (Engelse) teksten die soms moeilijk te vertalen zijn. Ze geven een zoektocht weer naar spirituele betekenissen van veel aspecten van ons leven.
Leonard Cohen overleed in 2016. Zijn zoon bracht onlangs postuum nog een CD van hem uit: ‘Thanks for the Dance’, gezongen door Leonard Cohen zelf, muzikaal vormgegeven door zijn zoon en muzikale vrienden. We gaan deze avond dieper in op een aantal songs met een spirituele lading.

Januari 2020

Verbinding

In onze maatschappij lijkt sprake van een steeds verdergaande individualisering. Het `dikke ik’ regeert vaak. Behalve tot onaangenaamheden in de onderlinge verhoudingen leidt dat ook tot tal van problemen: gevoelens van eenzaamheid, van leegte, van uitsluiting, van stress en burn-out. Veel sociaal werkers en psychiaters hebben er hun handen vol aan. De individuele vrijheid is enorm toegenomen; iedereen kan bijna doen wat hij of zij wil. De benauwde sociale controle van familie en religie is vrijwel verdwenen. Maar het lijkt er niet op dat we daarmee ook gelukkiger zijn geworden. Mensen zijn sociale wezens, voor geluk is verbinding met anderen nodig. Zingeving in je eentje heeft niet zoveel zin. Maar zijn we nog in staat om verbinding met anderen te leggen? En wat voor verbinding is dat dan? En hoe maak je verbinding?

December 2019

Donorregister

Vanaf 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Kijkend naar alle kanten van orgaandonatie is het voor velen niet makkelijk om een keuze te maken. In kleine groepjes willen we met elkaar van gedachten wisselen en kunnen we elkaar bevragen. Wellicht vormt het een bijdrage om tot een weloverwogen keuze te komen.

November 2019

In het kader van De Groene Hoed is er een themafilm met maaltijd en nagesprek.

Oktober 2019

Cirkelen rond het centrum

Het labyrint is een mysterieus en krachtig symbool met een lange voorgeschiedenis. Het verwijst naar de spirituele weg die je als mens gaat, voor de zoektocht naar verbinding met jezelf, de ander en de Ander. In onze steeds chaotischer wordende wereld voelen steeds meer mensen zich aangetrokken door de symbolische, spirituele kracht van het labyrint. Het lopen van het labyrint is als een meditatieve reis naar binnen via een pad, dat met vele bochten en cirkelvormige bewegingen naar het centrum leidt. Dat centrum kun je steeds anders ervaren. Als een keerpunt, rustpunt, moment van verbinding, of de plek waar je antwoord krijgt. En steeds is er ook weer de weg terug naar de uitgang, die ook de ingang is. De wereld blijft gelijk, maar jij bent veranderd.
De bestemming van je ziel ontdekken / Is niet iets waar je recht op af kunt gaan. Het is eerder iets wat zich ontvouwt.

September 2019

Inspiratiebijeenkomst in het kader van de Vredesweek over 'geloofsinburgering'.

Augustus 2019

Schuldhulpmaatje

Enkele vertegenwoordigers van deze stichting komen vertellen over hun werk.

Mei 2019

Stilte en leegte

Zoektochten vol verwondering en spirituele ervaringen in moderne beeldende kunst. Ton van Kooten introduceert een aantal verrassende kanten van moderne kunstwerken. We worden geconfronteerd met kunst die zich moeilijk blootgeeft aan de toeschouwer en tegelijk intrigeert. We proberen door te dringen in diepere betekenissen die onze kijk op kunst en op onszelf kunnen verrijken. Het thema sluit aan bij onze aandacht voor meditatie in recente vieringen.

April 2019

Heeft ons leven zin!? Een gesprek naar aanleiding van een artikel van Fokke Obbema in De Volkskrant in september 2018.

Maart 2019

Mystiek

Mystiek staat momenteel sterk in de belangstelling. Zo wordt op 23 maart a.s. een groot symposium eorganiseerd in de Jacobikerk in Utrecht met als titel: Mystiek en Maatschappij. Volgens Carine Philipse, één van de organisatoren, kun je mystiek omschrijven als: je aangeraakt voelen door God, het Geheim, de goddelijke kern van alle dingen. Kortom: door Dat, wat niet in woorden of beelden te vangen is. Je kunt er alleen maar naar verwijzen. Die ervaring van aangeraakt worden kan uitmonden in ervaringen van eenheid met Dat wat jou volkomen overstijgt, en Dat ook tegelijk je eigen diepste kern is. Die ervaringen kleuren je hele leven. Op den duur groeit een steeds sterker besef dat je één bent met die goddelijke kern van alle dingen. Dat is heel vreugdevol en vervullend. Mystiek komt in alle religies en in alle tijden en culturen voor. De mystieke weg verandert je leven. Je ziet die goddelijke kern ook steeds meer in alles om je heen, en in ieder mens. Doordat de goddelijke liefde door je heen stroomt, ga je zelf ook steeds meer vanuit liefde leven. Veel mystici hebben zich dan ook enorm ingezet voor anderen, in pastoraat, zorg aan armen, vervolgden, zieken, streven naar gerechtigheid, vrede en verzoening, en het behoud van onze kostbare aarde, met alles wat daarop leeft.

Na de pauze gaan we met elkaar in gesprek over de basis en mystiek, dit ook naar aanleiding van het onderwerp van de maartviering: Geloven in de geest van de Meester Eckhart.

Februari 2019

Geloven in de geest van Viktor Frankl

De viering van 3 februari ging over dit thema. Daarbij werd ingegaan op 4 begrippen die voor Frankl zo belangrijk waren: Vrijheid, Verantwoordelijkheid, (Wil tot) Betekenis en Lijden. We spraken over de kracht van een lied en van muziek. Muziek kan je optillen als je bedroefd bent en je ten diepste raken. Zo hielden de vrouwen in het vrouwenkamp Palembang op het eiland Sumatra met het stemmenorkest de hoop levend; ook al leken de vooruitzichten uitzichtloos. In de viering hebben we geluisterd naar het vrouwenkoor Malle Babbe uit Haarlem, die evenals andere vrouwenkoren in de wereld, nog steeds deze muziekstukken zingen om de herinnering levend te houden.
In 1985 werd hierover door de Nederlandse Televisie een documentaire uitgezonden. In deze ontroerende documentaire gaan 2 overlevenden in 1984 terug naar Palembang en vertellen ze over hoe het was in het kamp.

Januari 2019

Op weg naar de toekomst: “waar staan we in 2020/2025?”

In augustus waren er diverse “vacatures” binnen de werkgroepen in onze Basis. Het moeizaam werven van mensen is een terugkerend probleem. Dat probleem wordt met name waargenomen binnen de coördinatiegroep die de eindzorg heeft voor o.a. de vieringenlijst. Daarop ontstond het idee om dit eens op de agenda te zetten. Niet te zwaar maar luchtig met elkaar van gedachten wisselen. Hans de Haan en Herma van Kampen waren bereid om met Door Versluis dit onderwerp voor te bereiden. Toen zij bij elkaar kwamen in november waren de “vacatures” van augustus inmiddels allemaal wonderlijk snel opgelost.
We mogen als groep trots zijn op wat we met elkaar steeds weer voor elkaar krijgen: Inspirerende vieringen, prachtige na-de-pauze- thema’s, zichtbaarheid op de website, elke maand weer een Epistel, samenwerking in De groene Hoed. En dan nog het vele onzichtbare werk.
Juist omdat we dit koesteren is het goed om van gedachten te wisselen over ons pad naar de toekomst.

December 2018

Inspirerende plekken: wat is voor jullie de meest inspirerende plek in jullie leven. Dat mag elke plek zijn die voor jou bijzonder en speciaal is, waar je tot rust komt of juist tot leven, waar je plezier aan beleeft of waar je weemoedig van wordt, waar je steeds naar terug verlangt, waar je de stilte kunt koesteren of opgetild wordt tot grote hoogten. Kortom: die speciale plek die voor jou van waarde is en die je ons graag wilt laten ‘zien’.

November 2018

Themafilm met maaltijd en nagesprek in samenwerking met de Doopsgezinde Gemeente en de Regentessekerk.

Oktober 2018

In de basisvergadering van september hebben we na de pauze met elkaar gesproken over onze mogelijkheden zelf zorgvuldig met het milieu om te gaan. Als vervolg hierop zullen enkele basisleden ons na de pauze vertellen over initiatieven voor verduurzaming in eigen woon en leefomgeving.

September 2018

Terugkijken op de viering van september die als thema had ” Verantwoordelijk voor de aarde”.

Augustus 2018

Marinus Bierens vertelt over Gesluierd Iran ontsluierd.

Mei 2018

Zin in de ouderdom, deel 2: Gracieus oud worden. Tijdens de basisvergadering van 20 april gingen we na de pauze in op het thema ‘Zin in de Ouderdom’. Dat bleek een onderwerp waar veel belangstelling voor is. In de Na-de-pauze groep besloten we daarom voor een verdere verdieping van dit thema.

April 2018

‘Zin in Ouderdom’ is enige tijd geleden als boek verschenen. Het is geschreven door Jan van Baardwijk, predikant en René Rosmolen, geestelijk verzorger. Zij stellen vast dat wie goed oud wil worden, zichzelf opnieuw moet uitvinden. Oud worden is dus een confrontatie met jezelf. Je kunt leren op een nieuwe, effectieve manier om te gaan met zowel je kwaliteiten van ouder worden als met je beperkingen. Zin in oud worden is dus zingeving aan deze nieuwe levensfase. De schrijvers onderscheiden 5 manieren van oud worden. Na de pauze zullen wij ons daarin verdiepen en nagaan wat deze indeling voor onze eigen manier van ouder worden betekent.

Maart 2018

Godsbeelden. Het thema Godsbeelden is op zich al interessant genoeg om als basis een keer bij stil te staan. Immers, we hebben allemaal een voorstelling van god of het goddelijke, variërend van heel concreet tot uiterst vaag. Mogelijk zijn er onder ons die zich er helemaal geen voorstelling bij kunnen maken. Het kan dus een boeiende avond worden.

Februari 2018

Bidden: Wat kunnen/doen we ermee? Joke van Saane woont in Apeldoorn en heeft zich bereid verklaard met ons het gesprek over bidden aan te gaan. Het belooft een zeer boeiend gesprek te worden.

Januari 2018

HUMAN De Franse fotograaf, journalist en ecoloog Yann Arthus-Bertrand liet duizenden mensen met uiteenlopende culturele achtergronden antwoord geven op vele levensvragen. Een groot aantal van de persoonlijke verhalen maken deel uit van zijn ambitieuze filmproject Human.

December 2017

Muziek kan je raken, troosten, inspireren, tot rust brengen, je op een dieper plan brengen. In muziek kun je soms zelfs iets ervaren van een grotere dimensie. We hebben een aantal ‘muziekmensen’ in onze basisgemeente gevraagd welke muziek voor hèn een speciale plek inneemt, en waarom.

November 2017

Een film en maaltijd in samenwerking met Doopsgezinde gemeente en de Regentessekerk.

Oktober 2017

“Er is dringend behoefte aan nieuwe Luthers, moedige dwarsliggers”. Onder deze kop publiceerde ons oud-basislid Kees Tinga eind vorig jaar een artikel Trouw, waarin hij de verbinding legde tussen 500 jaar Luther en Reformatie en de actualiteit van vandaag de dag. Kees komt zijn visie op Luther en Reformatie aan ons presenteren en met ons bespreken

September 2017

De Kopten als een volk; de Koptische kerk; de Kopten en de islam; Kopten en de Christelijke wereld.

Mei 2017

Bezinning over onze gezamenlijke activiteiten met de Doopsgezinde gemeente en de Regentessekerk.

April 2017

Ontwikkelingssamenwerking: helpt de hulp?

Maart 2017

We geven elkaar gedichten door die voor ons betekenis hebben.

Februari 2017

Voorstelling: ‘List & Bedrog, de Jakobverhalen’ door Kees Posthumus en Juul Beerda

Januari 2017

Populisme: een veelgebruikt woord. Wat is het eigenlijk en hoe gaan we er zelf mee om?