Verslag activiteiten 2024
Algemeen
Ons maandblad Epistel startte in 2024 met een prachtige afbeelding van mensen uit, zo te zien , de hele wereld. Het onderschrift was: “Samenleven”” nader te omschrijven als leven in Vrede en onderlinge verbondenheid. In een notendop weerspiegelt deze afbeelding en bijgeplaatste tekst het visioen waaruit de Oecumenische basisgemeente Apeldoorn wil bestaan.
In de op onze website geplaatste teksten van alle vieringen vanaf 2013 is veel hierover terug te lezen.
Ook in 2024 stonden er weer voldoende leden klaar om de maandelijkse vieringen voor te bereiden door zich in thema’s te verdiepen, daarbij passende teksten te zoeken of zelf teksten te maken. Het basiskoor bleef volop actief om de vieringen te ondersteunen met op de uitgesproken teksten gezongen liederen.
Met de kerstviering sloten we dit jaar af, in het vertrouwen dat het Licht in de wereld het duister zal overwinnen. Luisterend naar de volgende eindtekst werd het jaar afgesloten:
In naam van hen, die voor ons waren
En omwille van hen die na ons komen
Blijf die grote woorden dromen!
Laat de hoop niet varen.
In dit verslag is een korte opsomming opgenomen van de thema’s van de vieringen en basisvergaderingen.
Basisvieringen
- 7 januari 2024 Nieuwjaarsbijeenkomst
- 4 februari 2024 Alledaagse spiritualiteit Ervaringen van alledaagse spiritualiteit kunnen ons zomaar overvallen, bijv. in de natuur, bij een ingrijpende gebeurtenis, in het museum, op straat.
- 3 maart 2024 Heilige natuur
De heiligheid van de natuur. Je hoeft hier op de Veluwe maar een paar straten door om je te bekleden met haar grootsheid. Maar hoe kom je uit een crisis, zo groot dat hij uiteindelijk alle leven op aarde bedreigt? Kunnen wij nog op tijd veranderen: terug naar de natuur, naar een duurzame samenleving? Kunnen wij nog keren, leren zien en luisteren, in verwondering? In haar boek ‘de heilige natuur’ zegt Karen Armstrong: ‘we lopen op een plek van extreme schoonheid, terwijl we in onze telefoons praten of door sociale media scrollen’. Kunnen wij de dingen nog in verwondering tot ons laten komen, zonder ze op foto of film vast te leggen? Of bestaan de dingen pas voor ons als we er een virtuele kopie van hebben? - 29 maart 2024 Goede Vrijdag
Een dag waarin de duisternis van lijden, geweld en dood centraal staat. Dit wordt in een sobere viering uitgebeeld in een performance. - 30 maart 2024 Pasen
De Paasviering staat dan in het Licht. We zingen daarover, luisteren naar teksten en vieren het avondmaal: delen van brood en druivensap en van elkaars leven. - 5 mei 2024 Samen
Het is vandaag Bevrijdingsdag, en dat in een tijd waarin de wereld steeds onveiliger en ingewikkelder wordt. Om het vol te houden hebben we elkaar hard nodig. Maar onszelf opsluiten in een eigen bubbel is ook niet de bedoeling. Hoe passen we dat allemaal in elkaar? Daar moet je wel de geest voor krijgen. Elkaar verstaan, over grenzen heen. Zoals in het Pinksterverhaal. - 2 juni 2024 Ongelofelijk – Niet te geloven!
De kerken lopen leeg maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen. Niet als anker voor zingeving en ethiek. En ook niet als immense bron van inspiratie. We putten daarbij uit de joods-christelijke traditie in de oorspronkelijke betekenis van liefde en rechtvaardigheid. Hoe gaan wij hier als basisgemeente mee om? - 7 juli 2024 Het leven een rekensom?
Reken maar van niet. Soms lijkt het of de klok je leven bepaalt. Prediker zegt: “Voor alles wat gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er is onder de hemel”. Binnen de kortste keren ontdek je dat er ook tijdloze momenten in het leven zijn. Hoezo klok-tijd? Levensruimte en intensiteit van leven. Ruimte in Bijbelverhalen. Het leven een rekensom? - 4 augustus 2024 Zomerbijeenkomst: Deze was dit jaar bij de Stadsakkers. In een prachtige omgeving een ontspannen en informatieve bijeenkomst.
- 1 september 2024 Is vrede een illusie?
Oorlogsgeweld als oplossing van conflicten lijkt van alle tijden. Op dit moment speelt het weer heviger dan ooit: Oekraïne, Israël/Palestina, Jemen, Soedan, enzovoort. Het houdt ons voortdurend bezig. En meer dan ooit stellen we de vraag: is vrede mogelijk of is het een illusie? In deze viering zullen we bij deze vraag stilstaan en nagaan welke mogelijkheden er zijn om toch tot vrede te komen. Centraal staat daarbij het verhaal uit het boek Apeirogon: een Joodse en een Palestijnse vader die ieder een dochter door het conflict hebben verloren en er desondanks in geslaagd zijn hun wederzijdse haat te overwinnen en zich samen in te zetten voor de vrede. - 6 oktober 2024 Innerlijke wijsheid
De basisviering gaat over ‘wijsheid’. Dus niet over ‘geleerdheid’ of ‘wetenschap’. Veel mensen gaan naar een klooster op zoek naar wijsheid. Ondanks het feit dat ook bij kloosters geen grote aantallen intreden komen, komen er wel veel mensen om zich te laten inspireren.
Een methode, waarbij mensen niet alleen informatie uitwisselen maar echt naar elkaar luisteren, wordt in veel geloofsgemeenschappen gebruikt. Daarbij is er niets verplicht maar word je uitgenodigd om mee te doen. Daarom: van harte welkom (met je eigen ‘wijsheid’). - 3 november 2024 Mededogen & Herdenken van de overledenen
In deze viering die volgt op Allerzielen herdenken wij onze doden. We herdenken de overledenen uit onze basisgemeente en we herdenken degenen die in ons leven buiten de basis zijn gestorven: misschien onze partners of kinderen, onze ouders, broers of zussen, onze vrienden, collega’s, buren…
Hoe rijmen we het goede van de schepping met onze eigen sterfelijkheid? Hoe rijmen we dit met de pijn als iemand van wie we zielsveel houden, komt te overlijden?
Daarover willen we in het eerste gedeelte iets zeggen, waarbij het thema van mededogen naar voren komt. In het tweede gedeelte volgt het namenritueel en het aansteken van de kaarsjes. - 1 december 2024 Waar het visioen ontbreekt verwildert het volk
Spreuken 29, 18: `Waar het visioen ontbreekt, verwildert het volk; als het de rechte leer onderhoudt, is het gelukkig’. Wat kunnen we vandaag hier nog mee? Is er nog een visioen dat ons voor ogen staat en zo ja welk dan? En is het volk verwilderd – het lijkt er tegenwoordig wel vaak op – en geldt dat ook voor ons? En wat is de rechte leer die we moeten onderhouden? Bestaat zoiets nog? Welke rol kunnen de visioenen in de Bijbel hierbij spelen? Op deze vragen zal in de viering worden ingegaan. Een passend thema in de maand van advent, van verwachting, van een levend visioen. - Kerstavond 24 december 2024 Zeg me de naam van je hoop
De kerstviering gaat over wat jou hoop geeft in donkere tijden. Waar oorlogen woeden, waar de klimaatramp onafwendbaar lijkt, waar onverdraagzaamheid groeit, is het aan ons om woorden en namen te vinden voor de hoop die we koesteren. Zoals het kerstverhaal, met de komst van het Licht naar de wereld, hoop geeft in de donkere winternacht. Het koor zingt de sterren aan de hemel, in nieuwe teksten proberen we dichter bij onze namen voor hoop te komen.
Basisvergaderingen met waar van toepassing de thema’s/gespreksonderwerpen
- 19 januari 2024 Het stond in de krant!
Bij alle berichten die je in de krant leest kan er zomaar een bericht zijn waar je mee blijft rondlopen omdat het je raakt in positieve of negatieve zin. Wij vragen jullie om die krant of dat krantenartikel mee te nemen om daarover na de pauze in kleine groepjes te praten. - 16 februari 2024 Dit boek verdient een podium!
Van alle boeken die je las, is er vast één dat je aan het denken heeft gezet, je ontroerde, je heeft laten lachen, je op een andere manier naar de wereld heeft doen kijken. Een boek dat je al lang geleden las of misschien wel deze week. We vragen je dat boek mee te nemen om er in een kleine groep over te vertellen. “Boek zoekt lezer” Er is ook gelegenheid om een boek te ruilen of weg te geven. Er staat een tafel klaar, waarop deze boeken neergelegd kunnen worden. Maak een ander en jezelf blij met een boek. - 15 maart 2024 Samenstellen vieringenlijst seizoen 2024/2025
In vier stappen stellen we met elkaar de vieringenlijst samen voor het komende seizoen. Iedereen wordt uitgenodigd om daarvoor voorstellen te doen. - 19 april 2024 Boekbesprekingen
“De perfecte storm” van Jan Rotmans. Op zoek naar een nieuwe balans. Hoewel wij als mensheid lang niet hebben gedaan wat nodig is, is Rotmans toch optimistisch. In het boek draait het niet alleen om het rationele gevoel, maar ook om spiritualiteit, wijsheid en hoop.
“Niet het einde van de wereld” van Hannah Ritchie. Een schitterend hoopvol boek, precies wat we nu nodig hebben. Voel je je angstig en machteloos over de toekomst van de planeet? Dit boek laat je op een andere manier naar de klimaatcrisis kijken.
“Als we het hoofd koel houden” van Maarten Boudry. Door je te verdiepen in oplossingen word je van een hulpeloze pessimist een ongeduldige optimist. Genoeg stof tot nadenken. - 17 mei 2024 Gezamenlijke vergadering in De Herberg.
- 20 september 2024 Mlango Farm
Els Breet vertelt over haar werk in Kenia. Els runt Mlango Farm, een educatieve boerderij net buiten Nairobi, met werkgelegenheid voor 80 mensen uit het dorp. Scholen en andere groepen worden verwelkomd op de Mlango Farm om te leren over de oorsprong van voedsel, de zorg voor de natuur en duurzaam leven. – - 18 oktober 2024 Wat doen wij als wij vieren?
We gaan met elkaar in gesprek over onze vieringen. Elke maand komen we samen om te vieren. Door de jaren heen veranderden de vieringen voortdurend, van vorm, van inhoud, van liedkeuze. Het mooie is dat elke voorbereidingsgroep vrij is om te doen wat zij wil. Is er in al die verscheidenheid ook een rode draad te ontdekken? Vieringen kunnen je hart raken, je hoop en/of je geloof versterken, de gemeenschap sterker maken. - 15 november 2024 Themafilm met maaltijd en nagesprek in het kader van de Groene Hoed.
Communicatie en publiciteit
In voor- en najaar van dit jaar verschenen 10 Epistels in een digitale versie. Daarnaast waren er bijna maandelijks de digitale nieuwsbrieven. Op de website zijn alle in de vieringen uitgesproken teksten terug te lezen.